Wu Xing 五行 – Despre Cele 5 Elemente
Desi pare un concept abstract wŭ xíng 五行 , teoria celor 5 elemente, sta la baza intregii metafizici chineze. Ea este regasita in medicina traditionala chineza, artele martiale, astrologia BaZi, Feng Shui, Yi Ching si in toate celelalte arte metafizice chineze. Secolele de dezvoltare ale acestor arte chinezesti si acceptarea lor din ce in ce mai mare in societatea noastra moderna (acupunctura, astrologia chineza, Feng Shui-ul, etc.) sunt dovezi solide ca aceasta teorie descrie intr-adevar modul de functionare al universului.
Intre cele 5 elemente – Lemn (木 mù), Foc (火 huǒ), Pamant(土 tǔ), Metal (金 jīn) si Apa (水 shuǐ)- se creaza 3 tipuri de relatii (cicluri).
In Ciclul de Creatie Lemnul da nastere Focului, care prin cenusa rezultata din ardere creaza Pamantul, ce formeaza in interiorul lui Metalul, la suprafata caruia se va condensa mai apoi Apa ce va duce la aparitia Lemnului. In Ciclul de Distrugere sau de Control Focul topeste Metalul, Metalul taie Lemnul, Lemnul indeparteaza prin radacinile sale Pamnantul, Pamantul ingradeste si absoarbe Apa iar Apa stinge Focul. Conform Ciclului de Slabire Lemnul consuma Apa, Apa rugineste Metalul, Metalul consuma Pamantul din care s-a format, Pamantul stinge Focul si Focul arde Lemnul.
Totusi traducerea populara a termenului wŭ xíng ( 五行) in “Cele 5 Elemente” este destul de departata de semnificatia acestuia. O traducere mai exacta ar putea fi “Cele 5 faze” sau “Cele 5 transformari”.
“Elementul” Lemn (木 mù) nu reprezinta altceva decat FAZA DE CRESTERE A ENERGIEI FATA DE PERIOADA ANTERIOARA. Astfel CRESTEREA cantitatii de lumina si caldura dimineata, a temperaturii PRIMAVARA, aparitia si CRESTEREA plantelor, ori dorinta unei persoane de a incepe ceva nou sunt tot atatea manifestari ale Fazei de CRESTERE a Lemnului.
Focul (火 huǒ) reprezinta faza de TRANSFORMARE A CRESTERII energiei, fiind PUNCTUL DE MAXIM al Qi-ului (Yang). Punctul de maxim al soarelui la amiaza, temperaturile cele mai ridicate vara, transformarea si coacerea fructelor, si dorinta si actiunea indreptata catre a obtine rezultate ACUM, sunt astfel manifestarile fazei de expansiune maxima a Focului.
Urmand analogia de mai sus, Lemnul (CRESTEREA) da nastere Focului (TRANSFORMARII), iar distrugerea dintre Lemn si Metal, nu reprezinta altceva decat opozitia intre CRESTERE (Lemn) si RETRAGERE/DESCRESTERE (Metal).
Fiecare dintre aceste cicluri are importanta lui in aducerea ECHILIBRULUI necesar VIETII. Acesta este principalul scop al tuturor artelor metafizice chinezeti, ce se folosesc de ciclurile de creatie, control si slabire pentru a-l atinge.
Cheia utilizarii acestor cicluri se afla descrisa intr-unul dintre poemele clasice ale lui Zi Ping :
“Un element slab trebuie intarit
Un element puternic trebuie slabit
Un element prosper trebuie controlat”